18.10.14

Suni Rahimde Bebek Yetiştirilebilir

Aldous Huxley
Sanatçı: Vanessa Bell
1- Suni Rahim Doğdu

“Yumurtalar birer birer deney tüplerinden daha geniş kaplara nakledildi; karın zarı ustalıkla yarıldı, morül yerine bırakıldı, tuzlu çözelti eklendi… ve halihazırda, şişe duvardaki bir delikten yavaşça geçerek Sosyal Belirleme Odası’na ilerlemişti.” Aldous Huxley, “Cesur Yeni Dünya”

Suni rahim mevcut. Tokyo’da, araştırmacılar EUFI (Extrauterine fetal incubation – Harici Cenin Kuluçkalama) adını verdikleri bir teknik geliştirdiler. Keçi fetüslerini aldılar, kateterleri geniş kaplardan geçirerek göbek bağına tutturdular ve fetüsler vucüt ısısına getirilmiş suni amniyotik sıvıyı içeren inkübatörlerde tutarlarken oksijen verilmiş kanla beslendiler.

Tokyo’da Juntendo Üniversitesi Doğum bilimi ve Jinekoloji Bölümü başkanı olan Yoşinori Kuvabara, on yıldır suni plasentalar üzerinde çalışmakta. Alakası, prematüre bebeklerle yaşadığı klinik deneyimlerle ortaya çıktı ve son özetinde yazdığına göre, “Gayet açık ki, olgunlaşmamış bir fetüsün ideal vaziyeti, anne organizmanın normal çevresi içinde gelişmekte.”

Kuvabara ve beraberindekiler, keçi fetüslerini bu ortamda en fazla üç hafta tutmuşlar. Ancak doktorun takımı dolaşım bozukluğu sorunlarının yanı sıra pek çok teknik zorlukla karşılaşmışlar. Geleceğe yönelik tahmine zorlandığında, Kuvabara ihtiyatla “sürenin uzatılması mümkün olmalı” ve nihayetinde, “insan oğluna da uygulanabilir” diye öngörüyor.

Bir anlığına, bu keçi ceninlerine dikkat kesilidiğizde, Aldous Huxley’nin Merkez Kuluçkahanesi’ne kısa bir sıçrama yapmış gibi olabilirsiniz.

(Perri Klass, 29 Eylül 1996, The New York Times)


2- Erkekler Gereksizdi, Şimdiyse Kadınlara da İhtiyaç Yok

Bilim adamları, kadın vücudundan alınan hücrelerden yapılma prototipler yarattı. Embriyolar başarılı şekilde kendilerini bu laboratuar rahimlerine tutturdular ve büyümeye başladılar. Buna karşın, deneyler birkaç gün sonra, laboratuar ortamında döllenme yasalarına (IVF) uyum sağlamak için sonlandırılmak zorunda kaldı.

Cornell Üniversitesi’nin Yeniden Üretim Tıbbı ve Kısırlık Merkezi’nden Dr Hung-Ching Liu “Birkaç yıl içinde, bu teknikleri kullanarak tamamen suni rahimler yaratmayı umuyoruz” diyor ve ekiyor: “ İlk kez uterus veya rahimleri hasarlı kadınlar bebek sahibi olabilecekler.


Liu’nun işi, rahmin yarılması, hücrelerin döl yatağından alınmasını da içeriyor. Dediğine göre: “Bu hücrelerin laboratuarda hormon ve büyüme faktörlerini kullanarak nasıl büyütüleceğini öğrendik.”
Daha sonra, Liu ve meslektaşları bu hücre katmanlarını, uterusun içinin yansısı şeklindeki biyobozunur madde yapısı üzerinde geliştirdiler. Hücreler dokuda büyüdüler ve yapı çözündü. Sonra, östrojen gibi besleyici ve hormonlar dokuya eklendi.

Dr Hung-Ching Liu
“Nihayetinde, artık IVF programlarından embriyoları aldık ve onları laboratuar dokumuza yerleştirdik. Embriyolar kendilerini prototip rahimlerimize tutturdular ve oraya yerleşmeye başladılar.”

Deney altı gün sonra durduruldu. Buna karşın, Liu şimdi bu araştırmayla devam etmek ve embriyoların suni rahimde kalmasına, IVF yasalarınca müsaade edilen azami süre olan on dört gün boyunca izin vermeyi planlıyor. “Böylelikle, eğer embriyolar suni rahmimizin duvarlarında, bulundukları yere kök veya damarlarla bağlanırsa ve hücreleri ilkel organlara başkalaşmaya ve ilkel bir plasenta geliştirmeye başlarsa gözlemleyeceğiz.”

Bu çalışmanın başlıca amacı, hasarlı rahme sahip kadınlara yardımcı olmak. Liu: “Yeni rahim, kadının kendi hücrelerinden yapılabilir. Böylece, doku uyuşmazlığı sorunu vuku bulmaz.”

Yine de, şuan için araştırması IVF yasalarınca sınırlandırıldı. “Sıradaki aşama, fare ve köpeklerle yapılacak deneyleri içerecek. Eğer bu işe yararsa, çalışmamızı on dört günün ötesine geçirebilir miyiz diye sorabiliriz.”

Böylece görüyoruz ki, Liu bir kadının vücuduna yerleştirmeden önce embriyonun laboratuar ortamında var olduğu zamanı uzatırken; Kuvabara doğal rahminden fazla erken ayrılan bir fetüse güvenli bir ev sağlamaya çalışıyor.
İnsanın Gelişim Evreleri
Hayati olan şu ki, her ikisi de birkaç yıl içinde bir çocuğu dokuz ay boyunca besleyebilecek suni rahimlerin geleceğine inanıyor.

Nottingham, Park Hastanesi’nden doğum uzmanı DR Simon Fishel: “Esasen araştırmalar aynı hedefe doğru zıt yönlerde hareket ediyor.” Diyor ve devam ediyor: “Orta noktada buluşmaları kolay olmayacak. Hamileliğin pek çok kritik aşaması ve doğruya ulaşmak için epey etken mevcut. Yine de, bu çalışma oldukça ilginç.”

İlk kez baba olan
 BJ Barone ve Frankie Nelson
ve oğulları Milo'nun
bu fotoğrafı çok konuşulmuştu.
Üstelik, eğer klonlama teknolojisiyle birlikte kullanılırsa, suni rahimler gay çiftlerin kendi çocuklarına “hayat” verebilmeleri beklentisini karşılayabilir.

“Ayrıca, bir annenin vücudundaki alkol ve uyuşturucuyla istila edilmiş doğal rahimler yerine suni rahimler daha sağlıklı ortam sağlayabilir. Belki de sağlık sigortası kuruluşları, kadınların suni yolu tercih etmelerinde ısrarcı olur.”

(Robin McKie, 10 Şubat 2002, The Guardian,The Observer)

UtkuCem – Ekim 2014


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder