22.3.17

Narsistle Başa Çıkmanın 5 Yolu


Narsistlerden kaçınmak çok zor. Her yerde, çok sayıdalar. Bana Uzay Yolu'nun, hızla çoğalarak günler içinde gemiyi istila etme tehdidine yol açan tribılların (Tribble) olduğu bölümü hatırlatıyorlar. Başta sevimli tribılları izlemek keyifliydi ancak sonra tehditkar oldular. Aynı narsistler gibi.

Bu tehlikeli çevre koşullarında insan ne yapabilir? İşte burada, bugün yapılabilecek 5 şey:


1. İç Sesini Koru. Narsistin doğuştan ısrarcı ve ikna edici doğası diğerlerini rahatlıkla etkilemesine izin verir. Ne yazık ki, bazı narsist sözler kendilerini üstün konuma yükseltmek, diğerlerini sindirmek üzere olumsuz saldırılarla tasarlanmıştır.

Çözüm: Etkiyi savmak için, özellikle eğer narsist, bir kişi hakkındaki konuyu aynalıyorsa o kişi iç-sesini korumalıdır. Her olumsuz düşüncede: "Bu nereden çıktı? Kim gibi?" diye sormalı. Narsist ifadeyi andıran her şey hemen atılmalı ve olumlu iç sesle değiştirilmeli. Unutmayın, onun algısı doğru değil.

2.Mukayese Etme. Narsistlerin favori tacizkar taktiklerinden biri de, becerilerini başkalarıyla karşılaştırmaktır. Elbette, başarılarını gerçek olanın çok ötesine taşıyarak, kendi üstünlüklerini kanıtlamak için abartırlar. Aynı zamanda, diğerlerinin becerilerini olduğunca küçümserler.

Çözüm: Bu durumda verilebilecek iki tavsiye var: hataları gösterme ve mukayeseyi benimseme. İlk olarak, tartışmayla veya narsistin hatalı algısını çürütmeyle vakit harcama. Bu sadece gergin ve boş bir durumla son bulur. Kanıt açık olsa bile, narsist hatalı olduğunu kabul etmeyecektir. İkincisi, kişinin mukayeseyi sindirip kendini daha alt bir konuma yerleştirmesi olağan dışı değildir. Çünkü, konum doğru olmadığına göre, ayrım yapmak için neden yoktur. Narsistin ilan ettiğinin ötesinde başarıya ulaşmanın pek çok yolu vardır.


3.Sınırları Yeniden Koy. Etik ve ahlak, narsistin elinde o an için işine geldiği renktedir. Hatta dindar narsistler, kendileri ve başkaları için farklı ölçütler koyarlar. Bir şeyi yanlış yaparken yakalandığında, narsist suçlamayı, yargılamayı ve tüm ilgiyi dağıtmak için küçümsemeyi kullanır.

Çözüm: Onların ahlaksız ve etik dışı yönlendirmesini takip etme. Buna karşın, prensipli bir hayat için rehber olan standartlara sahip ol. Narsistin bastırdığı yanlış, kaba, yersiz, onursuz, sonuçlarına kayıtsız şeyleri yapmayı reddet. Her zor koşulda, seçilecek başka bir yol vardır ve erdemli olan seçimi yapmak, karşıtından daha tatmin edicidir.

5.Sorumluluk Al. Bir narsist eylemleri, sözleri, davranışı veya tepkilerinin sorumluluğunu üstlenmez. Her şey suçu bir başkasına yönlendirmek veya kendi görevlerini başkasına atarak, hesap verebilirlikten kaçmakla ilgilidir. Yine de, narsistler bilinen en sorumlu kişiler olduklarını söylerler.

Çözüm: Narsistten farklı ol. Yargısal veya davranışsal olarak yanlış olduğunda, hatanın sorumluluğunu al ve sonuçlarını kabullen. Her koşulda, narsist ne kadar inandırıcı olmaya çalışsa da, onun hatasının sorumluluğunu alma.

Narsistle ilişki, tüm bunları kontrol altında tutmak için dev bir öz-denetim gerektirir. Başta yapması güçtür ancak zaman, enerji ve çabayla tüm bu beş başlık kolaylaşacaktır.

Yazar: Christine Hammod - 5 Mayıs 2016 - PsychCenter

Çeviren: Utku Cem - 22 Mart 2017

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder