9.3.19

Kadınlar Neden Yanlış Erkekleri Tercih Eder?



Kadınlar kötü karakterli erkekleri bulmaya eğilimli midir? Geleneksel bilgi, doğru şeyleri yapan ve söyleyen erkekleri seçmeleri konusunda kadınlara yol gösterir. Pek bir faydası olmaz fakat oldukça cazip bilgidir. Bugün, Durham Üniversitesi’inden Gregory Louis Carter’ın bir çalışması bu sıkıcı konuya yeni bilgiler ekliyor.


Narsisizm

Araştırmanın ortaya koyduğuna göre, erkekler kadınlardan daha çok narsisizm, psikopati ve makyavelizmin kişilik özelliklerine, Kötü Üçlü’ye sahip. Narsisizmin karakteristik unsurları hükmetme, yetkililik hissi ve kendini yüce görmedir. İncelemeler narsisizmin erkeklerde açık ara daha yaygın olduğuna işaret ediyor, üstelik kültür farkı gözetmeksizin. Dahası, kısa süreli ilişkilerde kişinin kendi cinsiyetindekilerle çekişme isteklilik ve kabiliyeti ve birleşmeden sonra eşini defetmesi yoluyla erkeklere avantaj sağladığına inanılıyor. Yazar, bu yetiye ilaveten “narsist motivasyonu yeni ilişkilere başlama ve daha çok eşleşme fırsatı yakalamaya yönelik” diyor. Tabii aynı zamanda, tek eşlilik oranları da daha düşük.



Psikopati

Psikopati, duyarsızlık, empati yoksunluğu ve antisosyal, değişken davranışlardan oluşur. Keza, ahlaki boşluk ve kişiler arası düşmanlıklar vasıtasıyla kısa süreli ilişkilerde başarıyı yakalar. Bunlarla birlikte, psikopatlar kişiler arasında sığ cazibe, dalavere ve cinsel-istismarcılıklarını sergilerlerken görülürler.



Makyavelizm

Makyavelizm ikiyüzlülük, samimiyetsizlik ve dışadönüklükten oluşur. Bu bireylerin manipülatif, buyurgan ve faydacı yöntemleri kısa süreli birlikteliklerde avantajlıdır; çalışmalar makyavelistlerin daha az seçici olduğunu göstermiştir.

Buna mukabil, araştırma Kötü Üçlü erkelerinin benzerlerine oranla daha başarılı cinselliklerinin olduğunu açıklamakta. Ancak, Carter ve meslektaşları bu incelemenin kişilerin beyanını esas aldığını hatırlatıyor. Daha doğru tabirle, bu çalışmaya katılan Kötü Üçlü erkekleri kendilerini daha çok cinsel maharete sahip olarak tarif ediyorlar. Bu tek yanlı bakış, araştırmacıların Kötü Üçlü erkeklerini acaba kadınların da daha çekici bulup bulmadıklarını meraka sevk etmiş.


 “...güç savaşıyla birlikte evrimleşmiş kullanışlı bir taktik."



Hangi Erkek Daha Çekici?

Bu meseleyi keşfetmek için, Carter ve ekibi 128 üniversiteli kadına iki tip erkek karakterini tarif etmişler: Kötü Üçlü ve kontrol grubu. Kötü Üçlü’nün kendini tanımlayıcı özellikleri: ilgi arzusu, hayranlık, iyilik ve prestij; manipülasyon, sömürü, hilekar ve diğerlerine yalakalık yapan; vicdan yoksunu, ahlak ve hassasiyet sorunlu, şüpheci. Kontrol grubunun kendini tanımlayıcı özellikleriyse Kötü Üçlü’yle uyumlu fakat kötü kişilik özellikleri çıkarılmış halde bırakılmış.

Bu iki karakter özelliği sunulduktan sonra, katılımcılar altı puan üzerinden bireylerin kişiliklerinin çekiciliğini belirledikleri sorulara cevap vermişler. İlaveten, çekiciliği etkileyebilecek maddiyat ve eğitim seviyesi gibi etkenler önyargı olasılığını gidermek için çıkarılmış. Sonrasında analiz başlamış.

Peki, bulunan ne? Kadınlar Kötü Üçlü karakteri, kontrol grubundan daha çekici bulmuş. Yani sonuç, Kötü Üçlü erkeklerinin cinsel kabiliyetlerini övdükleri çalışmayla uyumlu çıkmış.


Olası Nedenler

Bu duruma araştırmacılar iki olası açıklama öneriyor. 

İlki, cinsel seçim iş başında olabilir. Bunun da anlamı, konu üremeye gelince kadınların “erkek niteliği” sinyallerine tepki verdikleri. Kadınlar kısa süreli ilişkiyle uyumlu bir şekilde güven, inatçılık ve risk alıcı eğilim sergileyen “kötü erkeklere” kapılıyor olabilirler. 

İkincisi, cinsel çatışma rol oynuyor olabilir.  Carter ve ekibinin belirttiğine göre, kadınlar Kötü Üçlü erkeklerinin “kendilerini satma” kabiliyetlerine tepki veriyor olabilirler: diğer rakiplere yönelik tercih edilen cinsel stratejide, “güç savaşıyla” birlikte evrimleşmiş kullanışlı bir taktik. Yani, bir çeşit satıcı gibi Kötü Üçlü erkekler kısa süreli ilişkide çekici ve manipülatif olarak başarılarını geliştirmede etkili olabilirler.


Kaçınılmaz Çatışma

Öte yandan, katılımcılar uzun süreli ve bağlılık hissedebilecekleri bir ilişki istediklerini söylüyorlar. Bilakis, tipik kısa süreli ilişki yaşayabilecekleri daha kötü karakterli erkekleri çekici bulduklarını belirtiyorlar. Bu dinamiklerin evrimin gerekleri sebebiyle şekillendiğini belirtmemiz çok mühim. Kötü karakterli erkeklerden hoşlanan kadınlar – veya o kadınları seven erkekler – için bu veri ve analiz kendi paradokslarını çözmede yardımcı olabilir.



Vinita Mehta - Psychology Today
Utku Cem - 2019

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder