26.4.18

‘Doğru’ Kişiyi Bulmak



Match.com Dünya’nın önde gelen tanışma sitelerinden biri. Resmiyette, evlenmek isteyenlerin yararına. Site, üyelerinin nasıl bir araya geldiği ve bunu sürdürdüklerini anlatan öyküler paylaşmaya oldukça heveskâr. Kendilerini uzun süreli ilişki arayanların ziyaret etmeleri gereken yer olarak sunuyorlar.

Buna karşın match.com aslında uzun süreli ilişki ve evliliklerin düşmanı.

Evliliğin önünde pek çok engel var. Bu engelli koşudaki ilk ve belki de en az zorlu olanıysa biriyle buluşmak.


Match.com kendi bakışıyla ‘doğru’ kişiyi bulmamıza yardımcı olma hedefinde zevk, ilgili ve hayata dair genel tutumlarımızı paylaşan kişiler üzerinde çalışıyor. Match.com en iyi ilgilerimizi paylaşan kişilerle anlaşmaya eğilimli olduğumuz, ilişkinin uyumluluk fikrini takip ediyor. Kısa vadede geçerli olabilir. Fakat uzun vadede hızla bu anlamlılık solup gidiyor. Aslında bizim için en uygun kişiler benzer zevkleri paylaştıklarımız değil, akıllıca ve bilgece farklılıklarımızla anlaşabilenlerdir.



Uzun süre birlikte olan kimselerin yaptığı, eşlerinin hoşlanmadığı veya paylaşmadıkları tüm özellikleriyle uzlaşmış olmaları. İlişkilerin esas zorluğu bu ve match.com tarafından tamamıyla reddedilirken tam tersi açıkça vurgulanıyor: ‘uyumluluk’ aşkın anahtarıdır.

Tehlike, çiftler buluştuklarında ilk engelle karşılaşmalarıyla, ‘uyumsuzluk’ sezerlerse paniklemelerinde. Kahve zevkleri farklılık gösterdiğinde, -elbette- en iyisi ayrılmaları.


Sıraya dizmek için zevklerimize dair daha incelikli sorular yöneltmektense, match.com insanların uyumsuzluk halinde nasıl davrandıklarını incelemeli; Kaçınılmaz olarak ilişkilerimizde yaptığımız gibi: eşimizin bizimle aynı fikirde olmadığına şaşırmamız, geri durmanın gerektiği zamanlar, birinin her istediğini elde edemeyeceği zamanlar. Hayali mükemmel uyum fikrinden ziyade, ‘doğru’ kişinin hakiki işareti farklılıklarla baş etme kapasitesidir.

Uyumluluk aşkın edinimidir; ön koşulu olmamalı.

Kaynak: http://www.thebookoflife.org/match-com-breaks-up-marriages/
Tercüme: Utku Cem.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder