13.5.18

Daddy Kime Denir?



2017’de, iki yıl boyunca daddy kavramını herkesin tartışmasının ardından merak ettim: Birini daddy yapan özellikler nelerdir?

Daddy kelimesi popüler kültürümüze 2015’de girmiş gibi gözüküyor. Gençler birden bu kelimeyi ünlüler ve Katolik kilisesinin rahiplerine tweetlemeye başladılar.

Öne çıkan ilk eleştirilerle, daddy söylemi 2016 yazında doruğa ulaştı: hırçın bir Twitter kullanıcısı olan Shanley Kane “Derin psikoseksüel Freudyen ve oedipal travma/bozukluk değil mi?” diye Tweet attı ve devam etti: “Aferin size. Daddy kelimesini kendinize mahsuslaştırmaktan vazgeçin.”


Kelimenin sayısız içeriği nedeniyle sorumuzun cevabını tarif etmek güç. Hatta daddy genellikle birbiriyle çelişkili özellikleri belirtiyor. Justin Bieber daddy, Zayn Malik daddy, Papa daddy. Herhangi bir seksi erkek daddy. Herhangi bir yaşlı erkek daddy. Herhangi bir erkek, gerçekten, daddy. Şaka gibi.

Geç kapitalizmdeki pek çok şey gibi, bu kelime de anlamsız hale geldi. Partilerde Jaden Smith, Malia Obama gibi isimleri görmüş, gençlere yakın bir kaynağın ifadesine göre: “Şu aralar herkes ‘daddy’yi bebeğim der gibi kullanıyor.”


Öte yandan daddy aynı zamanda gayet anlaşılabilir. Dream Daddy oyununun yaratıcılarından Leigton Gray’in tarifyle: “Hayatlarını yoluna koymuş ve sorumluluk sahibi Daddy’ler tabiatları gereği seksiler. Tecrübeli olmak kızıştırıcıdır. Aslında Daddy’ler y kuşağının randevu sorunlarına bir cevap. Daddy peşinizden koşmaz, üst üste dört buluşmada da cüzdanını unutmaz, Daddy’ler yalnızca kendilerine değil size de bakacak kadar olgundurlar.”


Kavramı açıklarken ikilem kullanmak en iyi yöntem olmayabilir. Belirli bir durumda birinin daddy olması mümkünken, başka bir halde daddy olmayabilir ve daddy kavramı cinsiyet sınırlarını aşar.

Ancak arkadaşımın söyledikleriyle de belli olan şu ki, “Daddy bir tavır ve hatta daddy’ler bile bazen daddy’ye ihtiyaç duyabilirler.”

Tercüme: Utku Cem

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder