12.1.19

Google Hastalık Trendleri: Türkiye



Şüphesiz, Türkiye kullanıcıları için internet kapısı olan Google, aynı zamanda tereddütsüz her birimizin  danışmanı. Gizli, açık her meselemizin sırdaşı. Fakat Google, sunduğu Trends hizmetiyle aranan kelimelerin istatistiki verilerini herkesle paylaşıyor.

Yazının nihayetinde, yukarıda bahsettiğim verileri kullanarak Türkiye’den hastalıklara dair yapılan aramaların değişimlerini gösterdim.

Sosyal Davranışların Modellenmesi

Büyük hassasiyetle nesnelerin hareketlerini ölçümleyebilen fizikçilerin aksine, sosyologlar belirsiz gözlemlerle yetinmek zorunda kalıyorlar. Nüfusun küçük örneklemleriyle çizilmiş, kabataslak ve tamamlanmamış verilerle çalışmak ve insanların ne zaman, kimlerle, ne yapıp ettiklerine dair kusurlu anılara güvenmek zorundalar.

Kendimizi, seçimlerimizin bilinçli kontrolündeki rasyonel aktörler olarak düşünebiliriz ancak çoğu hareketimiz reflekssel. Davranışlarımız, bilhassa içinde bulunduğumuz çeşitli paydaş gruplarda diğer insanları etkilemek için bilinçaltı tepkilerimiz tarafından belirleniyor.

Kişinin bir kez tüm sosyal tesirlerini ölçümleyip haritalandırdığınızda, o kişinin davranışlarını bir istatistiki modelleme geliştirerek tahmin edebiliriz.

Davranışsal verileri toplama kabiliyetimizdeki muazzam gelişmeler, bilim adamlarına sosyal davranış nedenlerinin matematik açıklamasını yapmalarında yardımcı olabilir.

İstatistiki modelleme programlarının içeriğini besleyen veriler, “fikirler, kararlar, ruh hali veya mevsimsel gribin toplumda nasıl yayıldığı” gibi şeyleri ortaya çıkarabilir.


Veri Kaynakları

2018 itibariyle, 7,6 milyar nüfuslu dünyanın 4 milyarı internet kullanıyor. Bu nüfusun üçte ikisi mobil cihaz sahibiyken, 3 milyar kişi sosyal medya hesabına sahip.



Türkiye’de 81 milyon kişi yaşıyor. 54 milyon kişi internet kullanıyor ve 51 milyonun sosyal medya hesabı var. Nüfusun yüzde 90’ı, 72 milyon kişi mobil abone ve 44 milyonu sosyal medya kullanıcısı.

Herhangi bir cihazı kullanarak internette geçirilen süre 7 saat ve 2 saat 48 dakikamızı sosyal medya hesaplarında geçiriyoruz.



Bu kullanıcıların yüzde 50,7’si kadın, yüzde 49,3’ü erkek. Ortalama yaşları 31,4.



Similarweb’in sıralamasına göre en çok ziyaret alan siteler şu şekilde:



Alexa’nın sıralamasına göre en çok ziyaret alan siteler de şu şekilde:



Konumuz ilintili olan Youtube ve Google her iki kaynakta da en çok ziyaret alan siteler. Başta belirttiğim üzere bu iki site, biz Türkler için internet kapısı.

Kullanıcıların yüzde 84’ü her gün, yüzde 12’si haftada en az bir, geri kalanıysa ayda bir kez veya daha az internete giriyor.


Arama verileri aldığım zamanı, Türkiye’de internet kullanıcı sayısının yüzde 45 olduğu 2012’den başlatarak günümüze getirdim.



Döngüler ve Öngörüler

Aşağıda göreceğiniz grafikler basit döngüler, kültürel özellikler, yerel ilgi veya tesirler vb. unsurları gözler önüne sermekte.

Örneğin, Siroz hastalığı her yıl Kasım ayında, M.Kemal anmalarıyla çıkış gösteriyor. Bazı organ hastalıklarında, kimi iller her başlıkta önde.

Nezle, grip gibi aramalar her yıl Ekim ve Ocak aylarında en yüksek noktasına ulaşıyor. Aynı zamanda görülüyor ki soğuk algınlığı araması ardından Aferin ilacı aranıyor.


Başlıca arazlar da mevsimsel döngüler göstermekte. İshal araması yaz aylarında yükselirken, baş ağrısı sorgusu kışın artmakta.



Hastalıkların Sıralaması

Google verileriyle, resmi istatistikleri karşılaştırmak istedim ancak resmi kaynak bulamadım. Devletin verilerini takiple sıralama ve kıyasla araştırma yapmak istiyordum. Ki bu yazının belki devamında, döngüsel veya birbiriyle etkileşimli bazı hastalıkların öngörülmesinde daha ciddi sonuçlar almamı sağlayabilirdi.

Öngörü veya mevsimsellik odaklı çalışma yapmamaya karar verdiğimden, inceleyeceğim hastalıkları organlara göre sıraladım.

Akciğer Hastalıkları
Bağışıklık sistemi Bozuklukları
Beyin Hastalıkları
Cinsel Bozukluklar
Dermatoloji Hastalıkları
Kan Hastalıkları
Karaciğer Hastalıkları
Kardiyovasküler Hastalıklar
Kas İskelet Hastalıkları
Meme Hastalıkları
Nöroloji Hastalıkları
Sindirim Sistemi Hastalıkları
Solunum Sistemi Hastalıkları
Tiroit Hastalıkları
Üreme Sistemi Hastalıkları
Üroloji Hastalıkları

1.Akciğer Hastalıkları
























2.Bağışıklık Sistemi Bozuklukları








3.Beyin Hastalıkları








4.Cinsel Bozukluklar



5. Dermatolojik Hastalıklar







6.Kan Hastalıkları






7.Karaciğer Hastalıkları





8.Kardiyovasküler Hastalıklar




9.Kas İskelet Hastalıkları




10.Meme Hastalıkları



11.Nöroloji Hastalıkları



12.Sindirim Sistemi Hastalıkları



13.Tiroid Hastalıkları



14.Üreme Sistemi Hastalıkları


15.Üroloji Hastalıklar



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder