29.12.18

Umutlandırmak - Tantalus'un İzmir'de Biten Öyküsü


İngilizce "umutlandır-(Tantalize)" kelimesi Tantalus'un Tartarus'taki meyvelerden yiyemeyip, sulardan içememe cezasından türemiştir. Ceza, tatmini olmayan cazibedir.


Tantalus-Anonymous (Copy after José de Ribera) XVII yüzyıl, Museo del Prado, Madrid

Tantalus, Lidya Spil kralıydı. En kötü namlı ameli, oğlu Pelops'u tanrılara kurban etmesiydi. Pelops'u parçalara ayırdı, haşladı ve Olimpos tanrılarının şölen sofrasına servis etti. Tanrılar korkunç menüyü gördüler ve böylece Tantalus ebediyen cezalandırıldı.


İlginç Anekdot: "Tantalus'un Şöleni" Hugues Taraval tarafından resmedildi. Grotesk mizahla, 1776'da ressam Château de Bellevue'daki yemek salonunun Tantalus resmiyle dekorasyonu için Fransa Kralı 15. Louis'ce görevlendirildi.

Odise Kitap 11'de yer alan en beğendiğim Homer betimlemelerinden biri: Odise, Tantalus'un cehennemdeki ebedi cezasını görür, susuzluk ve açlığını tatmine beyhude cazibesini şiirsel biçimde yansıtır:


Efsaneye göre, İzmir Yamanlar Dağı zirvesindeki Karagöl aslında Tantalus'un Tartarus'a atıldığı yeryüzü çatlağıydı. Daha sonra, koyu mavi sulara sahip derin bir göle dönüştürülerek, mühürlendi.


Grek efsaneleri çoğunlukla iç içedir, bu efsanede Tantalus oğlu Pelops vasıtasıyla torunu Atreus'tan sonra isimlendirilen lanetli 'Atreus Evi'nin atasıdır. Tantalus aynı zamanda Agammemnon ve Menelaus'un büyük-büyük dedesidir.


Jacques-Louis David'in "Aşil'in Öfkesi" resminden detay. [1819] Agamemnon ve kızı Iphigenia'yı gösteriyor. Iphigenia da öz babası tarafından, Truva'ya yelken açmak için gerekli rüzgarı temin amacıyla Artemis'in yatışması için kurban edilmişti.

Kaynak: Michel Lara

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder