28.4.14

Okumanın Beynimizdeki Tesiri

Dijital araçların gürültüsüyle kuşatılmış ve eski moda olan roman okuma erdemi geçkin hatta beyhude görülebilir. Ancak kurmacanın değerlenmesine, beklenmeyen bir yerden destek geliyor: Sinir bilim. 

19.4.14

Sapanca Gölü: Göl Ekosistemi ve Kaybedilenler

İklim değişikliği ve bilinçsiz kullanımla ekolojinin dönüştüğü hal artık kapımıza dayandı. İstanbul Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Güven Özdemir 2008 yılında yaptığı açıklamada (Sakarya Rehberim): “Küresel meteorolojik ve hidrolojik parametrelerde gözle görülen ve yaşam şartlarını olumsuz etkileyen değişimler süreklilik kazandı.” Diyor ve ekliyor: “Sapanca Gölü'nü besleyen yer altı sularının aşırı ve bilinçsiz kullanımı göle giren su miktarında çok ciddi kayıplara neden oluyor.”

Toplum Mühendisliğinin Sınırları


Marshall McLuhan
Büyük veriye girerken, araştırmacı ve planlamacılar özel ve kamusal davranışların matematik modellerini inşa ediyorlar. Ancak istatistiki veriler sosyal meselelerin derin kaynaklarını ortaya koymaktan ziyade gizleyebilir.

1969’da Playboy, medya teorisyeni Marshall McLuhan’la serbest, uzun bir söyleşi yayımladı ve altmışların simgesi hem çekici hem de itici bir gelecek portresi resmetti. Dijital bilgisayarların verileri analiz etme ve mesajların iletim marifetini fark ederek, nihayetinde makinaların toplum işleyişine ince ayar vermede yaygınlaşabileceğini öngörmüştü. “Bilgisayar, insan farkındalığını en iyi hale getirecek biçimlerde hayatı modelleyecek bir küresel termostat ağı kurmada kullanılabilir.” Demiştir. “Halihazırda, faydalı yönde toplumu programlama amacıya bilgisayar kullanacak teknolojik imkan mevcut.” Belirttiği üzere, bunun gibi merkezileşmiş kontrol “beyin yıkama veya daha kötüsünü”nün hayaletini hortlattı. Ancak “Aslında toplumları programlamak,  oldukça yapıcı ve insani yürütülebilirdi.” Diyerek sözlerine devam ediyor.

6.4.14

Selfie’nin Sosyal Psikolojisi

Selfie. Bu kelime her duyulduğunda, kimilerinin içini korku kaplar. 

Nasıl görüneceğim?

Pek çok kişi, kendi fotoğrafını çekmekten korkar. Kendini beğenmez, dikkatle inceler ve hassas davranır.


Ancak buna rağmen, Facebook İnstagram ve Tumblr gibi sitelerde, insanların kendilerini çektikleri fotoğraflar paylaşılmaya devam ediliyor. Kimileri Facebook ya da Mac Photo Booth’a albümlerinin tamamını yüklüyor. Başkları o gün ne giydiğine, yediğine dair filtrelenmiş veya kendileriyle dalga geçen daha ılımlı fotoğraflar yüklüyor.

5.4.14

Soros: Uyuşturucunun Yasallaşması Ardındaki İsim

George Soros, ABD ve Uruguay’da Uyuşturucunun Yasallaşması İçin En Az 80 Milyon Dolar Harcadı

Uzman marihuana savunucularının, milyarder George Soros tarafından yıllardır desteklendiğini gösteren yeni bir rapor ortaya çıktı.

4.4.14

Şili Depremi Başka Depremlerin Habercisi Mi?

Şili ve Peru’da, binlerce insanın tahliye edilmesine neden olan, oldukça güçlü bir deprem oldu. Tsunami dalgaları Havai, Yeni Zellanda ve Japonya sahillerine ulaştı. Ve 5 Kişi hayatını kaybetti.

2.4.14

Sonsuza Dek Yaşayabilir Misin?

İnsanoğlu olarak, hayatımızda sahip olduğumuz zamanla sınırıyız. Egzersiz yaparak ve sağlıklı beslenerek vücudumuza baktığımızda, kolayca yüz yaşına dek yaşayabiliriz, ancak tüm bunlara karşın vücudumuz yavaşça güçsüzleşiyor. Hatta vücudun içinden ya da dışından kaynaklanan problemler nedeniyle ki bir kaza veya doğal olayla her an bu durum değişebilir, üstelik ölümle sonuçlanabilir.