4.4.14

Şili Depremi Başka Depremlerin Habercisi Mi?

Şili ve Peru’da, binlerce insanın tahliye edilmesine neden olan, oldukça güçlü bir deprem oldu. Tsunami dalgaları Havai, Yeni Zellanda ve Japonya sahillerine ulaştı. Ve 5 Kişi hayatını kaybetti.

California Üniversitesi’nden Thorne Lay’in söylediğine göre, 8.2 büyüklüğündeki bu deprem geçtiğimiz yıllarda Dünya'nın her yanında olan büyük deprem örneklerinin bir parçası olabilir. 2004’ten bu yana, 8.0’den büyük 17 “büyük deprem” oldu. Yılda ortalama 1.8; bu rakam 20. Yüzyılın, yıllık 0.64 olan ortalamasının neredeyse üç katı.

Lay, birşeylerin kesinlikle bağlantılı olduğunu söylüyor. Örneğin, 2004’te 9.2 büyüklüğündeki Sumatra depremi, tsunami yaratmış ve Alaska ile California’daki faaliyeti frenlemişti.

Lay’in söylediğine göre; “Ancak büyük bir deprem ve zaman sonra (bazen aylar ve yıllar) uzak bir yerde gerçekleşen başka bir büyük depremin arasında nedensel bağlantılar kurmak çok zor.”
Bugünlerde yaşadığımız depremler, öncekiler yüzünden mi? Lay’a göre, bu açık şekilde mümkün, ancak kanıtlayamıyor. Dediğine göre, “Namlusu tüten bir silah yok ortada.”

California, Santa Cruz Üniversitesi’nden Emily Broodsky’a göre de; “8 büyüklüğünde ya da daha güçlü depremlerin arasında bağlantı olduğu hala bir soru işareti.”

Sorun şu ki, büyük bir depremin bir diğeriyle bağını ortaya koyacak bozulma ve faaliyetleri kaydeden, pek çok deprem bölgesindeki aletler yeterince iyi değil.
Brodsky; “8’in üzerindeki depremlerin önemli kısmı, bizi daha fazlası için uyarmalı ve belki bizi açık deniz kayıt aletlerimizi geliştirmek için motive etmeli” diyor.


Kaynak: NewScientist/ Michael Slezak

UtkuCem

1 yorum:

  1. Allah(c.c.) cezamızı verecek başımıza taşlar yağacak..

    YanıtlaSil